dissabte, 20 de març del 2021

Setena sessió: La qüestió de l'estabilitat

En Joan, fa uns dies ens deia:

Bon dia!

Ens acostem a la sessió del GLOF de dissabte, que serà la setena del curs. Les seccions que toca de comentar van de la 54  la 57. Els temes que l’autor toca, els poden expressar en forma de preguntes que, de fet, ens plantegen en la vida diària quan discutim qüestions de política:

 

  1. En què es diferencia l’àmbit, el domini, la dimensió o la realitat del que és polític de qualsevol altre àmbit? Què és política, doncs? A diferenciar de la política que es fa en l’àmbit o domini polític.

 

  1. Com pot un sistema polític garantir la seva estabilitat? Existeix el perill que el sistema polític anomenat “democràcia” perdi la seva estabilitat i col·lapsi? Com pot la democràcia garantir una estabilitat política a llarg termini?

 

  1. El sistema polític que proposa John Rawls no h estat acceptat per alguns dels seus crítics. N’hi ha que el consideren una forma inadequada de garantir la justícia com a equitat. Com es defensa l’autor d’aquesta acusació?

 

  1. El sistema polític que propugna John Rawls, el d’una democràcia de propietaris, constitueix una forma de liberalisme polític. En quin sentit? D’altra banda, el liberalisme (i el neoliberalisme) ha estat criticat per la seva connivència amb el capitalisme i els poders fàctics, i per la seva consegüent inaptesa per garantir la justícia per a tots. Com defensa l’autor el seu liberalisme? Ens resulta convincent?

 

Òbviament, totes aquestes preguntes es resumeixen en una de sola: en què consistiria la millor política? Ja tenim tema, doncs, per pensar i per debatre el proper dissabte. Procurem no anar a la sessió sense haver llegit i meditat amb calma les seccions del llibre. (Ja sabeu que en lògica la doble negació equival a una afirmació.)

 

Amb l’alegria primaveral de reveure’ns en pantalla


 Aquí us deixem la presentació d'en Joan feta avui sobre la cinquena part del llibre: La qüestió de l'estabilitat

 

 


Durant la sessió també hem parlat d'altres autors:

Construir y habitar, ètica para una ciudad de Richard Sennet https://urbanitasite.files.wordpress.com/2020/04/sennet-construir-y-habitar.-c389tica-para-la-ciudad.pdf

En Narcís ens ha informat d'una conferència que es va fer al forum de debat de Vic:  Prejudicis i evolució humana de David Rabadà i Vives.

Finalment en Joan ens ha informat de la revista virtual FILOSOFIA ARA! que està vinculat l'Eduard, també us passem l'enllaç